Omprövning av diagnos – för dig som inte känner igen dig i din diagnos

Varför ska man göra en omprövning av diagnos?

Omprövning av diagnos är till för dig som upplever att du har fått fel neuropsykiatrisk diagnos. Om du har en eller flera neuropsykiatriska diagnoser – till exempel autism, ADHD eller ADD – som du inte längre känner igen dig i, kan en omprövning av diagnos vara till hjälp. Du kanske upplever andra svårigheter som inte passar in i den satta diagnosen eller du kanske känner att du inte alls ska ha en diagnos. Nu kan vi erbjuda dig möjligheten att antingen ta bort, komplettera eller ändra diagnosen.

Hur går en omprövning av diagnos till?

En omprövning av diagnos på Moment Delphi utförs i team med läkare och psykolog som är specialiserade inom området och som kan hjälpa dig eller ditt barn med att ändra eller ta bort diagnosen. Upplägget för omprövning av diagnos liknar det för neuropsykiatrisk utredning.

Du kommer att först bokas in på en förbedömning med psykolog. Under detta besök bedömer psykologen om det finns skäl som motiverar en omprövning av din diagnos.

Omprövningen inleds med ett läkarbesök, där du och läkaren går igenom din bakgrund och ett antal frågor. Läkaren gör en somatisk, neurologisk och psykiatrisk bedömning. Efter läkarbesöket bokas du in på ett psykologbesök, där du får träffa en psykolog som gör en intervju och eventuellt genomför kompletterande testning.

Läkaren och psykologen gör sedan en samlad bedömning och kommer fram till om du ska behålla din diagnos, få en annan diagnos eller ta bort din diagnos. Det hela avslutas med en återgivning med psykolog, där du får veta resultatet av omprövningen.

För vem passar en omprövning av diagnos?

Omprövning av neuropsykiatrisk diagnos riktar sig till både barn och vuxna. Du behöver ha med dig underlag från din ursprungliga utredning samt annan relevant dokumentation till ditt första besök. Det spelar ingen roll om din utredning är genomförd av Moment eller av någon annan vårdverksamhet.

Hur lång tid tar en omprövning av diagnos?

Vanligtvis är omprövningen uppdelad på två dagar, med en aktiv total besökstid på ca sex timmar. Vi anpassar omprövningens upplägg utifrån om du är bosatt nära någon av våra mottagningar eller reser till oss från en annan ort. Det tar sex-åtta veckor från första besök till återgivning av resultatet.

Vilken hjälp finns att få efter omprövningen?

Insatser i form av längre rådgivning och stöd efter omprövning kan skräddarsys utifrån dina behov. Här följer exempel på fortsatta insatser, som du kan boka som tillval efter en omprövning:

Barn och ungdom

  • Remiss för vidare vård och behandling inom Barn- och ungdomspsykiatri, barn- och ungdomsmedicin, habilitering etc. (ingår i utredningen)
  • Fördjupad återgivning och familjestöd 1-3 videomöten
  • Psykologsamtal/psykoterapi
  • Medicinering
  • Läkarintyg till ex Transportstyrelsen

Vuxen

  • Remiss för vidare vård och behandling inom psykiatri, habilitering etc. (ingår i utredningen)
  • Psykologsamtal/psykoterapi
  • Medicinering
  • Läkarintyg till ex Transportstyrelsen eller Pliktverket