Medicinering
Vem kan få medicin?
För dig som har ADHD/ADD, ångest, depression, tvångssyndrom (OCD), tics eller sömnproblem kan läkemedelsbehandling vara hjälpsamt. Läkemedelsbehandling kan bli aktuellt om den bidrar till att du får ökad livskvalitet och förbättrad funktionsförmåga.
I de flesta fall är mediciner ett komplement till andra åtgärder, som till exempel psykologisk behandling, anpassningar i miljön eller andra stödåtgärder.
I nuläget erbjuder vi läkemedelsbehandling på vår mottagning i Stockholm. Ny förskrivning av läkemedel måste ske på plats på mottagningen och kan inte göras under ett digitalt läkarbesök.
Vilka mediciner handlar det om?
De vanligaste läkemedlen vid behandling av ångest, depression eller tvångssyndrom är selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI). De vanligaste läkemedlen vid behandling av ADHD/ADD inkluderar centralstimulantia (narkotikaklassade) och icke-centralstimulantia.
Hur hjälper medicin mot ADHD och ADD?
Mediciner mot ADHD/ADD kan bidra till att öka koncentration och uthållighet samt minska överaktivitet/rastlöshet och impulsivitet. Om du söker mer specifik information om medicinering, inklusive medicin för ADHD och ADD, är du välkommen att kontakta oss för att få svar på dina frågor och vägledning för att främja en bättre livskvalitet.
Finns det medicinsk behandling mot misstänkt immunpsykiatriska tillstånd?
I vissa fall kan läkemedelsbehandling vara hjälpsamt vid misstänkt immunpsykiatriska tillstånd.
Så här går det till med medicinering
En läkemedelsbehandling börjar med en grundlig utvärdering av dina behov. Tillsammans med en specialistläkare diskuterar ni lämpliga behandlingsalternativ, inklusive medicinering för ADHD/ADD, ångest, depression eller andra diagnoser. Tillsammans skapar vi en personlig behandlingsplan för att förbättra din psykiska hälsa och livskvalitet. Ny förskrivning av läkemedel sker på plats på mottagningen och kan inte göras under ett digitalt läkarbesök.
Inför medicinering
Innan medicinering sätts in, kan du behöva lämna blod- och/eller urinprov. Läkaren gör även psykiatrisk och somatisk bedömning, för att utesluta andra sjukdomar eller annat som kan påverka dina problem. Om medicineringen gäller ADHD/ADD och den neuropsykiatriska utredningen inte skett hos oss behöver en kopia av det neuropsykiatriska utlåtandet tas med till besöket.
Om medicinen är narkotikaklassad får du som patient eller vårdnadshavare skriva under ett samtycke som innebär att du fått tillräcklig information och kommit överens om hur läkemedelsbehandlingen ska hanteras. Innan behandlingen inleds upprättas en vårdplan för hur behandlingen ska följas upp och utvärderas.
Uppföljning av medicinering
Några veckor efter insättningen av medicin, får du träffa sjuksköterska på plats eller via telefon. Sjuksköterskan följer upp effekt och eventuella biverkningar och kontrollerar i vissa fall puls, blodtryck, vikt och längd. Du får också svara på frågor om din sömn, dina matvanor och ditt allmänna mående.
Liknande uppföljningar görs vid varje dosjustering. Ett par månader efter att du har fått en stabil dos av medicinen, gör läkaren en uppföljning. Du kommer sedan att fortsätta träffa läkare och sjuksköterska regelbundet, för att säkerställa att medicineringen hjälper dig på bästa sätt.
Att tänka på vid medicinering för ADHD/ADD
Centralstimulerande läkemedel för ADHD/ADD är narkotikaklassade läkemedel som förskrivs enligt särskild förskrivning. Det innebär:
- Att bara läkare med specialistkompetens inom barn- och ungdomspsykiatri, psykiatri och i vissa fall barn- och ungdomsmedicin kan förskriva läkemedlet
- Att vårdnadshavare ska hämta ut recept och handha läkemedlet
- Att borttappade läkemedelsförpackningar kan leda till att nytt recept inte kan utfärdas
- Att särskilt läkarintyg behövs för resor till vissa destinationer utomlands